Emmy – Bijna 100.000

Winnares Regio Songfestival Emmy Ackermans brengt tweede single uit ‘Spanning, zenuwen? Doe het toch!’

“We zijn allemaal wel eens bang om te falen of om af te gaan. Maar hoe perfectionistisch je ook bent, het is beter om een fout te maken, dan om spijt te hebben van een kans die je hebt laten gaan.” Dat zegt Emmy Ackermans als ze trots vertelt over haar tweede single Bijna 100.000.Haar nieuwe nummer komt op 28 juni uit. “Ik had faalangst en vond het bijvoorbeeld al spannend als ik mezelf in een onderwijsgroep moest voorstellen. Zingen hielp me van mijn ongezonde zenuwen af. Zo’n ervaring gun ik iedereen.”

In november vorig jaar won Emmy Ackermans met ’t Letste Rundjede landelijke finale van het Regio Songfestival, een initiatief van de dertien samenwerkende regionale omroepen. Die overwinning gaf haar zangcarrière een boost. Een paar dagen later trad ze op tijdens de Landelijke Albert Heijn-dag voor zo’n 3000 managers van de supermarktketen. Ook zong ze in de 3FM-ochtendshow van Rob & Wijnand.Afgelopencarnaval bestond de Boétegewoëne Boétezitting in Venlo 3 X 11 jaar. Voor dit jubileum dook Emmy met Lex Uiting en Frans Pollux de studio in om een anthem te maken voor dit feestje: Met ‘n Zaachte G. Met veel enthousiasmetourden ze door Limburgen tijdens de Boétezitting brachten ze het nummer op verschillende podia in Venlo. “Het was voor mij een leuk uitstapje naar de carnavalsscene. Daar ligt niet mijn ambitie, maar het was fantastisch om metdezetwee toppers te doen.” Daarna kwamen weer andere hoogtepunten. Zo trad ze op in het uitverkochte 013 Poppodium Tilburg en zong ze op Koningsdag het Wilhelmus vooralle gedecoreerden uit Maastricht. 

De langverwachte opvolger
Veel mensen schieten in de stress als ze een opvolger van een succesvol debuut uitbrengen, of het nu om een boek, film of lied gaat. Emmy niet. “Ik heb er vooral heel veel zin in. Het is een zomers, uptempo nummer waaraan je hoort dat ik zin heb in de toekomst. Ik zing over vooruitgaan, jezelf niet afremmen en je niet door anderen laten tegenhouden. De tekst is persoonlijk, maar ik denk dat iedereen het gevoel herkent. We hebben allemaal tegenslagen te overwinnen. We denken allemaal wel eens dat we iets niet kunnen, terwijl we een heel eind komen als we het gewoon doen.”

Emmy nam bij het nummer ook een videoclip op waar ze samen met haar zussen Kira en Noa laat zien hoeveel ze van haar leven geniet en hoeveel zin ze heeft in de toekomst. “Ik heb een super goede band met mijn zussen. We steunen elkaar bij alles wat we doen. Tijdens de finale van het Regio Songfestival stonden ze als achtergrondzangeressen letterlijk en figuurlijk achter me. En ook voor mijn nieuwe singel staan ze aan mijn zijde. Kira en Noa horen absoluut in de clip.” 

Hetzelfde team

Haar tweede lied namEmmy op in dezelfde studio als ’t Letste Rundje: Soundwise in Amsterdam, de studio van Fluitsma en Van Tijn waar ze opnieuw een team vormde met Kirsten Michel en Didier de Ruyter. “Voor ’t Letste Rundjegingen Kirsten en Didier aan de slag met mijn wensen. Jo Deusings hielp me met de Limburgse tekst. Voor Bijna 100.000was ik vanaf het begin overal bij betrokken. We schreven hetechtsamen, in een soort schrijfkamp.Doordat we voortdurend bij elkaar waren, probeerden we teksten meteen uit. Dan kon ik zeggen welke tekst of melodie goed voelde. De kern van het lied is mijn verhaal van hoe nerveus ik was als ik in de spotlights stond en hoe zingen me daarvan afhielp.”

Die nervositeit ging best ver. Emmy was een succesvol zwemster, maar was nerveus voor iedere wedstrijd en kreeg dan last van migraine. “Terwijl ik altijd zo blij was als ik in het water lag. Ik houd enorm van zwemmen.Na mijn middelbare school nam ik een tussenjaar.Ik wilde werken en leuke dingen doen, maar vooral mezelf ontwikkelen en steviger in mijn schoenen gaan staan. Dat deed ikonder andere door zangles te nemen. Zingen gaf me zelfvertrouwen. Gaandeweg mijn studie rechten werd het steeds beter.Terwijl ik me in het eerste jaardagenlang met de nodige stress voorbereidde op een presentatie, bereidde ik me in het laatste jaar voor door wat steekwoorden op te schrijven en daar een avond mee te oefenen. Een goede voorbereiding blijft voor mijbelangrijk, vooreen presentatie én voor een optreden, maar ik ben minder bang om een fout te maken. En als ik die toch maak, kan ik mezelf vergeven.”

Ieder podium een cadeautje
Emmy rondde dit jaar haar bachelor rechtsgeleerdheid af en neemt opnieuw een tussenjaar. Al is tussenjaar misschien niet het goede woord, want wie weet waar haar nieuwe nummer haar allemaal brengt. “Ik vond mijn studie heel interessant, dus ik wilde mijn bachelor sowieso afmaken. Nu focus ik me minstens een jaar volledig op zingen. Ik ga nog niet kiezen tussen een muzikale of een juridische carrière, maar ik zie een leven als professioneel zangeres zeker zitten. Ieder podium is een cadeautje en ik hoop de komende tijd op heel veel podiums te staan.”

Van een aantal podiums is ze al zeker. Zo opent Emmy sowieso de volgende editie van het Regio Songfestival. Ze zingt haar nieuwe en andere nummers deze zomerbovendienop verschillende locaties. “Het Regio Songfestival was mijn springplank, mijn ultieme gegrepen kans. Ik heb heel veel zin in het jaar dat voor me ligt waarin ik heel veel kan optreden omdat ik het zingen niet met iets anders hoef te combineren. Wie mij boekt voor een optreden, krijgt een tof programma met Engelstalige, Nederlandstalige én Limburgse covers. Ik ben mijn repertoire flink aan het uitbreiden en er komt sowieso nog een derde single. Ik kijk uit naar de toekomst en geniet van alles wat op mijn pad komt.”

Met dank aan: ThePlugger

 

Blijf lezen

VorigeVolgende