De Suskes – Ik had de bijsluiter beter moeten lezen

De Suskes in een trio bestaand uit: Sipke de Boer – Zang/Bas, Sytse Haima – Zang/gitaar en Wouter Bouma – Drum/zang. De band is opgericht in 2009. De eerste elf jaar werd de complete ritmesectie gedaan door Koos Keus, maar in 2020 werd hij vervangen door Wouter. Ook heeft Sipke toen de keuze gemaakt om de basgitaar te bespelen i.p.v. de gitaar. 

Na vooral veel covers te hebben gespeeld, wordt er steeds meer eigen werk aan de setlijst toegevoegd. Dit resulteerde in oktober 2019 in het plattelandshitje ‘Boeren aan de macht’, wat uiteindelijk het lijflied werd tijdens het boerenprotest in 2019. Dit nummer heeft inmiddels al 2 miljoen streams op Spotify. De andere agrarische hit ‘Melken doe je zo’ is inmiddels ook de 1 miljoen views voorbij op YouTube. De single ‘Donders machtig mooi’, was een kneiter van een hit. Deze Hollandse nieuwe stond 16 weken in de RADIONL top 30 en de Oranje top 30. Inmiddels is dit nummer ook de 2 miljoen streams voirbij. De single ‘Illlegale kroeg stond 3 weken in de Oranje top 30. 

Zendpiraat stond 8 weken in de RADIONL top 30 met als hoogste notering nummer 8. Het nummer stind ook 7 weken in de Oranje top 30. 

Sipke en Sytse schrijven eigen nummers aan de lopende band en brengen ook met regelmaat solowerk uit, meestal in de Friese taal. Maar als er iets in het Nederlands wordt geschreven, dan gaan de heren luisteren of het eventueel geschikt is voor De Suskes. 

Soms zit je in de put, door wat voor tegenslag dan ook, en dan loop je je vrouw/man van je dromen tegen het lijf. Je denkt: dit is de ware voor mij, het medicijn waardoor je je als herboren voelt. 

Het kan echter gebeuren dat je bedrogen uitkomt en dat niet alles is wat je er van verwacht had. 

Dan denk je achteraf: Ik had de bijsluiter beter moeten lezen. De videoclip is gemaakt door Jelmer van Delft. 

De Suskes Live 

Live druipt de energie ervan af. De partyrock-countryhoemparock&roll werkt zeer aanstekelijk en zoals iemand ooit zei: “Je hoeft niet van De Suskes te houden om een leuke avond te hebben. Het is net als bij André Hazes, de zaal gaat altijd mee.” 

Veel interactie is een belangrijk aspect bij De Suskes en zij plaatsen het woord ‘feest’ in een hele andere dimensie. Het gaat erom wat je met de mensen doet, hoe het publiek de avond beleeft. Het ene moment is het kolderiek en het andere moment is de ondertoon wat serieuzer. 

De Suskes hebben hun sporen live al ruimschoots verdiend en laten in alle windstreken van 

Nederland, het stucwerk van de muur knallen. Een van de hoogtepunten is het 10 jarig jubileum in sporthal ‘De Trije’ te Franeker waar zo’n 2500 fans aanwezig waren. Andere hoogtepunten waren het Veenhoopfestival, De nacht fan Fryslân, Het Abe Lenstra stadion en het Paaspopfestival in Schijndel. 

De toekomst 

De Suskes zijn druk bezig in de studio. Momenteel wordt er gewerkt aan een aantal nieuwe nummers. De planning is ook dat er een compleet Suskes album uit gaat komen in 2024. De agenda voor live concerten in 2024 begint al aardig vol te lopen.

Met dank aan: Annerike van de Straat

 

Blijf lezen

VorigeVolgende